суботу, 10 жовтня 2015 р.

Небезпечна краса

Лономія
найнебезпечніша гусениця в світі

Здавна відомо, що безліч комах і гусениць викликають подразнення та опіки. Це їх природний захист, вони випускають отрута, коли ми торкаємося, відлякує хижаків, які бажають проковтнути їх. Ми розповімо про особливу гусениці, здатної випустити таку кількість токсинів, яке запросто може вбити людину. Знайомтесь — це Лономія (Lonomia), що мешкає в лісах Південної Америки.

 
В тропічних лісах Південної Бразилії гусеницю Лономия називають «Ледачим клоуном» серед комах. На жаль, ця назва не відображає справжньої суті цієї комахи. Дотик до цього створенню може обернуться відмовою нирок, руйнуванням еритроцитів і кровоточивістю тканин. Що найнеприємніше, ці гусениці ідеально маскуються під навколишнє листя і рослини — побачити лономію практично неможливо.
На цій фотографії Lonomia відображена у вологих листках, що практично приховує її навіть від об’єктива фотографа.
Лономия
 Як ви вже здогадалися, зустріч з таким комахам нічого хорошого не принесе. А ось якщо доторкнуться до декількох відразу, майже напевно буде смертельний результат. Ось ще один приклад її маскування — під деревне мох:


 На жаль, реєструється кілька смертельних випадків щороку, приписуваних Лономії. Ще більше вражає те, що отрута цієї гусениці — серед найнижчої дози токсичності у світі — він вприскується дрібною фракцією, доза його становить 0.001 частину від укусу змії.
Лономия Єдиним «позитивним» моментом є те, що гусениця з’являється лише на кілька місяців щорічно. Так що хороша порада: уникайте будь-яких гусениць і контактів з непізнаними предметами, рослинами,тваринами під час перебування в Південній Бразилії.
Вперше зустріч людини з Лономією зазнала широкого розголосу, коли в Ріо Гранд де Сол сталася дивна епідемія серед фермерів. Лікарі були здивовані, так як пацієнти надходили з однаковими симптомами: опіками, схожими на гангрену плямами, що поширюються по всьому тілу. У кількох випадках стався сильний крововилив у мозок і смерть. Ось результати зустрічі з цією гусеницею:Лономия









Немає коментарів:

Дописати коментар